Anneke Wiltink Spin 1 Spin 2 Spin 3 Spin 4
Contact Nieuws
Schoolbezoek
Rand Middelbare school: een verslag

Middelbare school: een verslag

Schrijversbezoek aan de brugklassen van het Edison college in Apeldoorn
In: Edison Flits

'Wil je als jeugdboekenschrijfster naar onze school komen,' vroeg Kavya van Laar van de Mediatheek van het Edison College in Apeldoorn afgelopen voorjaar aan mij. 'Geweldig!' riep ik. Meteen ontstond een hartelijke briefwisseling, gevolgd door vertelvoorstellingen voor dertien brugklassen.

foto12
Foto: M.Fransen, Edison College Apeldoorn

Gewapend met mijn voorleeskoffer kwam ik al vroeg bij de school aan waar Kavya me met koffie opwachtte. De eerste dag was meteen mijn vuurdoop, met vier klassen na elkaar. In de mediatheek was een mooie hoek afgeschermd, waar de eerste klas al snel vrolijk binnen stroomde.

Sommige klassen hadden stukjes uit 'Het gebarsten kompas' gelezen, mijn debuut dat vorig jaar uitkwam. Jorre, de hoofdpersoon, lost daarin de verdwijning van zijn vader op, samen met zijn vriendin Roos.

'Hoe kom je als schrijver op een idee?' vroeg ik aan de kinderen. 'En schrijf je meteen een heel boek?' Uit de groep kwam er dan telkens een leuke respons. Ik daagde de kinderen uit met mijn oproep 'Slimme vragenstellers gezocht!' om een originele en moeilijke vraag aan Jorre te stellen. Dat leverde zoveel op dat ik inmiddels naar de skeelerwinkel ben gerend om het merk van Jorre's skeelers uit te zoeken en ik me al een week afvraag hoe Jorre in mijn verhalen terecht is gekomen. Het uiterlijk van Jorre moet ik nog eens goed in getallen omzetten (62 kilo en 1.62 m leverde een nogal fors personage op, zo bleken deze intelligente brugklassers me te verzekeren).

Ook uit mijn nieuwe boek 'De Verboden Vallei' (het kwam afgelopen week uit) las ik stukjes voor. Jorre en Roos mogen daarin met de vader van Jorre mee naar het verre Uretan, maar wat een gewone vakantie zou moeten worden, verandert in een gevaarlijke zoektocht naar een eeuwenoude tempel in de Blauwe Bergen.

'Hoe verzint een schrijver een land zoals Uretan?' vroeg ik.

'Gewoon,' riepen de kinderen. 'Je kijkt op de wereldbol en neemt landen die je spannend vindt en die verander je dan.' Heel goed opgemerkt, want zo gaat dat. Daarnaast is ook een heleboel research nodig, iets waar ze wel van opkeken.

'En als jullie verzonnen hadden,' vroeg ik, 'dat Jorre het kompas van zijn vader vindt net nadat zijn vader naar Uretan is vertrokken? Jorre weet dat zijn vader nooit zonder dat kompas op reis gaat...'

Meer was er niet nodig om spontane ideeën voor een heel boek los te maken.

Dankzij de gastvrije ontvangst had ik vier geweldig leuke dagen op deze enthousiaste school.


Anneke Wiltink

pijl rechts
Boeken Schoolbezoek Over Anneke
Schrijvers Gezocht